maanantai 14. syyskuuta 2015

Nettikatseluvinkkejä (viikko 38)

Ensimmäisenä askeleena kohti suunnittelemaani tarkoituksenmukaisemmaksi viilattua uutta blogia lanseeraan tässä viikottaisen säännöllisen "palstan", jonka puitteissa nostan lyhyiden kapseliarvioiden, kuvausten tai muualta lainattujen lausuntojen avulla esiin näkemisen arvoisia teoksia internetin lukuisista videopalveluista, pääpaino tilapäisillä tai pian poistuvilla streameillä. Tämän viikon poiminnoissa kaksi kiireellistä, jo huomenna tiistaina poistuvaa erinomaista pitkää fiktiota sekä valikoima sunnuntaihin asti ilmaiseksi katsottavia lyhytdokumentteja.


INTERROGATION (Vetrimaaran, 2015)

Kansainvälisestikin huomatun AADUKALAM -elokuvan (2011) ohjaajan uutuus voitti pari päivää sitten Venetsiassa  Amnestyn ihmisoikeuskysymyksiä koskevien elokuvien palkinnon; VISARANAI alkaakin harvinaisen hyökkäävänä ja katsojaa koettelevana (ja kuulemma tositapahtumiin perustuvana) rasismin, mielivallan ja poliisibrutaliteetin kuvauksena, mutta tekee puolivälissä yhden kiehtovimmista viime aikoina näkemistäni käännöksistä kohti hieman vaikkapa jotkut Johnnie To'n elokuvat mieleentuovaa poliittista trilleriä (viittaan tässä vain juoneen - V:n mahdollisista toimintaohjaajan kyvyistä nähdään tässä elokuvassa vain vilaus), kun kohtalo (ja korruptio) syöksee syntipukeiksi kadulta poimitut köyhät tamilimiehet ojasta allikkoon. Hieno elokuva, helposti muutaman euron katselumaksun väärti (semminkin kun toista mahdollisuutta tämän näkemiseen tuskin pian tulee): vahva suositus.

Missä: Venice Sala Web // Poistuu: ti 15.9. klo 23:59 // Hinta: 4 euroa // Kesto: 106 min // Kieli: tamili, telugu (tekstit englanniksi)




THE PORTUGUESE NUN
(Eugène Green, 2009)

Espoossa nähtyä, ohjaajansa uusinta LA SAPIENZAa (2014) helpommin lähestyttävä (ja mielestäni parempi - sekä elokuvana että johdatuksena Eugène Greenin omaperäiseen ilmaisuun) A RELIGIOSA PORTUGUESA oli yksi parhaita viime vuonna näkemiäni elokuvia. Hieman Manoel de Oliveiran tai Ozun henkisesti yhtä aikaa leikkisä ja melankolinen kuvaus yksinäisen näyttelijättären odysseiasta Lissabonin kaduilla ja baareissa kasvaa lähes huomaamatta meditaatioksi taiteesta, uskosta ja rakkaudesta. Elokuva on saatavilla myös Artifical Eyen julkaisemalla englanniksi tekstitetyllä DVD:llä, mutta suosittelen käyttämään tämän helpomman tilaisuuden sen tsekkaamiseen jos vain aikaa löytyy.

Missä: Mubi // Poistuu: ti 15.9. klo 23:59 // Hinta: kk-maksu (1 kk ilmainen) // Kesto: 127 min // Kieli: ranska, portugali (tekstit englanniksi)





Mats Bigert & Lars Bergström, 2014

Pistämätön Doc Alliance jatkaa voittokulkuaan: esiteltyään viikon mittaisissa ilmaissarjoissaan niin raskaan sarjan tekijöitä (Michael Glawogger, Sergei Loznitsa, Peter Liechti, Peter Tcherkassky) kuin nuorempiakin ohjaajia (mm. Harvardin Sensory Ethnography Labista ja Aalto-yliopistosta), sivuston kuratoijat ovat valinneet näytettäväksi erinomaisen mielenkiintoisen ruotsalaisen taiteilijapari Bigert & Bergströmin elokuvatöitä. Olen itse nähnyt duolta vain tämän viimevuotisen, uutiskuvamateriaalista kootun lyhytelokuvan, mutta yksin sen ja heidän muista projekteistaan lukemani perusteella tämä miniretrospektiivi on pakollista nähtävää; mukana on neljä muuta toinen toistaan kiehtovamman näköistä lyhytdokumenttia (mm. ihmisen ja hiiren historiallisia suhteita tarkasteleva THE MOUSE sekä ihmiskunnan yrityksiä sään hallitsemiseksi esittelevä WEATHER WAR, molemmat vuodelta 2012).

Missä: Doc Alliance // Poistuu: su 20.9. klo 23:59 // Hinta: ilmainen // Kesto: 14 min (27-58 min) // Kieli: mykkä (+ englanti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti